Over decubitus

Wat is doorliggen of decubitus?

Decubitus is beschadiging van de huid als gevolg van druk op-, en verminderde bloedvoorziening in een huidgebied. Decubitus is een veel voorkomende klacht bij mensen die om één of andere reden langdurig moeten liggen. Decubitus is een ernstige, in sommige gevallen levensbedreigende aandoening.

Hoe ontstaat decubitus?

Decubitus ontstaat door druk- of schuifkracht op de huid en treedt vooral op bij mensen die langdurige bedrust moeten houden. Door belemmerde doorbloeding ontstaat zuurstoftekort in de huid en in het onderhuidse bindweefsel. Als deze toestand langer bestaat gaat het weefsel dood: dit noemt men necrose. Het dode huidweefsel en onderliggende bindweefsel verdwijnt en een (vaak diepe) wond is het gevolg. Bekende (en beruchte!) decubitusplekken zijn de stuit en de hielen van de voeten.

Hoe ziet decubitus eruit?

Decubitus kan in enkele gradaties van ernst worden ingedeeld:

Graad I
Het begin van decubitus is herkenbaar aan een rode vlek op de huid. Belangrijk is dat de roodheid blijft er als met de vinger op de huid wordt gedrukt. Op dit moment is al veel schade toegebracht aan de huid.

Graad II
In dit stadium wordt de schade echt zichtbaar via een met bloederig vocht gevulde blaar of een droge, donkere huid.

Graad III
Hier is de huid afgestorven en vaak ook wat onderhuidse vetweefsel. Er is nu sprake van een diepe zweer.

Graad IV
Er zijn nu zeer diepe wonden ontstaan. Vaak is de zweer veel groter dan het lijkt. Er is dan sprake van holtevorming. Een gat in de huid van enkele centimeters kan soms de ‘toegang’ zijn tot een centimeters diepe holte.

Decubitus kan op elke leeftijd ontstaan. Lange bedrust met weinig positieverandering speelt vaak de belangrijkste rol.

Tips voor de verzorging van decubitus:

  • Wisselligging geven (met twee personen) om schuiven te voorkomen
  • De huid afschermen van ontlasting of urine
  • Let ook op transpiratievocht. Houd de huid droog
  • Extra attentie bij bewusteloosheid
  • Geef eiwitrijke voeding

Tips om decubitus te voorkomen

De patiënt laten bewegen of regelmatig van lighouding laten wisselen. Zorg voor goede eiwitrijke voeding en voorkom huidinfecties.

Het belangrijkste: zorg tijdig voor een goed anti-decubitus matras. Bel hiervoor Van der Mark AD-systemen 0186-573585.

Van der Mark Anti Decubitus Systemen zorgt voor snelle en adequate hulp in het vroegste stadium van decubitus. Tijdige diagnose en gebruik van een goed anti decubitusmatras kan veel onnodig leedenkostbare behandelingen voorkomen.

Ook bij bestaande decubituswonden is verbetering of totale genezing mogelijk.

Anti decubitus matrassen worden per dag verhuurd en door vrijwel elke zorgverzekeraar volledig vergoed. Van der Mark Anti Decubitus Systemen werkt samen met o.a. CZ Zorgverzekeringen, zorgcentra en ziekenhuizen. Ook particulieren kunnen rechtstreeks hulpmiddelen aanvragen.

Om een matras te ontvangen vult u eerst een aanvraagformulier in, laat het door uw arts of verpleegkundige ondertekenen en uw matras wordt thuis of in uw zorginstelling afgeleverd.